top of page
190525_akademisk_hogtid_130_28631_JPG mindre.jpg

Bakom musiken

De konstnärliga och pedagogiska projekt jag deltar i är ofta nyskapande. Jag vill beröra de människor jag möter, oavsett om det är en publik, en ensemble i en repetition, deltagare på en workshop eller en dirigentelev. Den konstanta faktorn i mitt yrkesliv har varit kärleken för musik och vad detta underbara medium kan tillföra till oss som människor.

Idag är min konstnärliga vision och fokus riktad mot att skapa oförglömliga musikupplevelser för publiken. Att se föreställningar live är en trollbindande upplevelse, fylld av glädje och upprymdhet. Vill du se mig uppträda? Titta på en av videoklippen här, eller hör av dig för mer information om framtida konserter.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Min bakgrund

Utöver mina uppdrag som frilansande dirigent och föreläsare arbetar jag sedan 2009 som biträdande Director musices vid Linköpings Universitet , där jag bland annat är konstnärlig ledare för Linköpings Akademiska Orkester och Den akademiska damkören Linnéa. Linköpings Akademiska Orkester är från och med 2023 en scenisk orkester som inte enbart spelar symfonisk musik utan även bjuder publiken på upplevelser i form av bild, rörelse och berättande. Det är ett led i min strävan efter att skapa nya intressanta konsertupplevelser för publiken.

Som dirigent har jag återkommande uppdrag med orkestrar och körer i hela landet, och har bland annat arbetat med Dala-sinfoniettan, Stockholms läns blåsarsymfoniker, Östgöta blåsarsymfoniker, GWO, Gävle Symfoniorkester och SON. Jag har även ett nära samarbete med Ensemble Compact Music, en kammarensemble med professionella stråkmusiker och sångare. Tillsammans har vi genomfört ett antal konsertprojekt med fokus på ord och ton. Delar av ensemblen medverkar även på de workshops kring kommunikation, ledarskap och medarbetarskap som jag genomför i rollen som föreläsare.

Jag verkar även som lärare, de senaste åren främst inom området dirigering och orkesterspel, men tidigare även som oboepedagog. Ett av de mest givande uppdrag jag haft som pedagog var att utforma och vara huvudlärare på den ettåriga kursen Dirigent i Kultur i Västs regi. Kursen syftade till att ge unga kvinnor chansen att lära sig dirigera och den vann Västra Götalands jämställdhetspris. Att stötta och utbilda kommande generations kvinnliga dirigenter har varit både givande och viktigt för mig.

 

Jag har en bakgrund som instrumentalist men min väg har varit krokig. Som dotter till den världsberömda accordeonisten Mogens Ellegaard började jag min musikaliska bana med att spela accordeon, men när jag flyttade till Jönköping med min mamma vid 11 års ålder fanns det ingen lärare där för mig, annat än på piano. Jag studerade därefter oboe och dirigering vid Musikhögskolan i Göteborg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där jag tog examen i orkesterdirigering år 2000.

Bland mina lärare finns namn som Jorma Panula, Alexander Polischuk, Cecilia Rydinger Alin och Jin Wang. Jag har även deltagit i mästarkurser i USA, Tjeckien och Ryssland och erhållit Kungliga musikaliska akademiens utlandsstipendium två gånger.

Jag har min musikaliska hemvist i en brokig blandning av den stora romantiska symfoniorkesterlitteraturen, udda sällan spelade verk av kvinnliga tonsättare, nutida damkörsverk och min uppväxt med nutida nordisk accordeonmusik. Jag tycker om att skapa spännande och originella konsertprogram som går utanför den breda klassiska vägen. 

Kontakt

Jag är alltid öppen för nya intressanta projekt. 

Hör av dig!

0707-910067

bottom of page